
Wrzuć orzechy włoskie na wrzącą patelnię. Powstanie pyszna przekąska

Święta to czas wyjątkowych smaków, a orzechy włoskie są jednym z nieodłącznych składników świątecznych wypieków. Ale czy wiesz, że istnieje sposób, aby łatwo rozłupać orzechy i stworzyć pyszne ciasteczka bez pieczenia? Oto prosty przepis, który każdy powinien znać.
Jak łatwo rozłupać orzechy włoskie?
- Przygotuj około pół kilograma orzechów włoskich w łupinach.
- Wrzuć je do wrzątku w garnku lub na patelni i gotuj przez 10 minut, mieszając, aby równomiernie się ugotowały.
- Po ugotowaniu odcedź orzechy i odstaw do ostygnięcia.
- Ostudzone orzechy można łatwo rozłupać rękoma lub za pomocą nożyka. Wystarczy wsunąć czubek noża w miejsce łączenia łupiny – dzięki temu wnętrze pozostanie nienaruszone.
Dzięki temu prostemu trikowi wyjmiesz całe cząstki orzechów, które będą idealne do dalszego wykorzystania.

Przepis na ciasteczka z orzechów bez pieczenia
Składniki:
- Rozłupane orzechy włoskie (około pół kilograma),
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 6 dużych łyżek miodu,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- 2 tabliczki ciemnej czekolady.
Przygotowanie:
- Wybierz 12 najładniejszych kawałków orzechów i odłóż na później. Resztę orzechów posiekaj drobno i wymieszaj w miseczce z wiórkami kokosowymi i miodem, aż powstanie jednolita masa.
- Posmaruj dłonie tłuszczem, uformuj z masy 12 kulek, spłaszcz je i odłóż na talerz.
- Rozpuść tabliczkę białej czekolady w kąpieli wodnej. Wlej odrobinę do papilotek ułożonych w formie do muffinek i odstaw do zastygnięcia.
- Na zastygniętą czekoladę nałóż kulki orzechowe, lekko je ugnieć.
- Rozpuść ciemną czekoladę i polej nią ciasteczka. Udekoruj je odłożonymi wcześniej kawałkami orzechów i wiórkami kokosowymi.

Gotowe ciasteczka orzechowe
Ciasteczka są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia i zachwycają smakiem. Idealne na świąteczny stół lub jako słodki upominek! A Ty, jakie orzechowe przysmaki przygotowujesz na święta?
