×

Podlewam tym hortensję w kwietniu. Wypuszcza kwiaty wielkości głowy

Źródło: canva.com Źródło: canva.com

Hortensje to jedne z najpiękniejszych roślin ozdobnych, które potrafią odmienić każdy ogród. Aby cieszyć się ich obfitym i zdrowym kwitnieniem, warto zastosować naturalne metody nawożenia. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów.

Jak zrobić nawóz, że skórek bananowych do hortensji?

Nawóz z bananowych skórek

Skórki z bananów są bogate w potas, który wspomaga kwitnienie hortensji.

Jak przygotować nawóz:

  1. Zbierz skórki z 2–3 bananów.
  2. Pokrój je na mniejsze kawałki i umieść w słoiku.
  3. Zalej skórki około litrem wody.
  4. Odstaw mieszankę na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie odcedź płyn i podlej nim hortensje.

Taki nawóz dostarczy roślinom niezbędnych składników odżywczych, wspomagając ich rozwój.

Nawóz z fusów kawowych

Fusy kawowe zawierają azot, który wspiera wzrost roślin.

Jak stosować:

  1. Wysusz użyte fusy kawowe.
  2. Wymieszaj je z ziemią wokół podstawy hortensji.

Pamiętaj, aby nie przesadzać z ilością, aby nie zakwasić nadmiernie gleby.

Czym podlewać hortensję, żeby długo i obficie kwitły?
Źródło: canva.com

Nawóz z wywaru z szyszek sosnowych

Szyszki sosnowe pomagają obniżyć pH gleby, co jest korzystne dla hortensji.

Przygotowanie:

  1. Zbierz około 10 szyszek sosnowych.
  2. Rozdrobnij je i zalej wodą w proporcji 1:1.
  3. Gotuj przez około 20 minut.
  4. Po ostudzeniu, odcedź i podlej rośliny co dwa tygodnie.

Taki nawóz dostarczy hortensjom niezbędnych minerałów i wspomoże ich rozwój.

Nawóz z pokrzywy

Pokrzywa to naturalny stymulator wzrostu, bogaty w azot.

Przygotowanie:

  1. Zbierz świeże liście pokrzywy (około 1 kg).
  2. Zalej je 10 litrami wody w dużym pojemniku.
  3. Przykryj gazą i odstaw na dwa tygodnie, codziennie mieszając.
  4. Po tym czasie, rozcieńcz koncentrat w proporcji 1:10 z wodą i podlej hortensje.

Stosując te naturalne nawozy, zapewnisz swoim hortensjom zdrowy rozwój i obfite kwitnienie przez cały sezon.

 
Wybrane dla Ciebie