
Zrób to po każdym użyciu piekarnika. Już nie będziesz marnować czasu na sprzątanie

Czyszczenie piekarnika często kojarzy się z uciążliwym szorowaniem i spędzaniem długich godzin na usuwaniu przypalonych resztek jedzenia. Jednak istnieje prosty sposób, dzięki któremu Twój piekarnik będzie czysty w zaledwie 20 minut, bez większego wysiłku.
Jak skutecznie wyczyścić bardzo brudny piekarnik?
Podczas pieczenia tłuszcz, ser czy sos często pryskają na ścianki i grzałki piekarnika. Zabrudzenia te, jeśli nie zostaną usunięte od razu, mogą stać się trudne do wyczyszczenia. Kluczem do sukcesu jest działanie tuż po zakończeniu pieczenia, gdy piekarnik jest już pusty i wyłączony. Przygotuj miskę żaroodporną, do której wlejesz około 100 ml octu. Zagotuj litr wody, a następnie wlej wrzątek do miski z octem. Miskę z przygotowaną mieszanką umieść wewnątrz piekarnika i zamknij jego drzwiczki.

Jak wyczyścić piekarnik za pomocą octu?
Pozostaw miskę w piekarniku na 20 minut. Para wodna zmieszana z octem skutecznie rozpuści przypalenia i zmiękczy brud osadzony na ściankach urządzenia. Po upływie tego czasu otwórz piekarnik. Zauważysz, że jego wnętrze jest zaparowane, co znacznie ułatwi czyszczenie. Wystarczy przetrzeć szybę czystą ściereczką, a następnie zająć się wnętrzem piekarnika. Ściereczkę możesz namoczyć w wodzie z octem, co dodatkowo zwiększy skuteczność usuwania zabrudzeń. Jeśli trafisz na trudniejsze plamy, użyj gąbki do zmywania, by je delikatnie zetrzeć.

Nie zapomnij również o grzałkach, na których często osadza się tłuszcz i kurz. Dzięki wilgoci, która osadziła się na nich podczas procesu parowania, będą teraz łatwe do wyczyszczenia. Po zakończeniu wszystkich czynności przetrzyj piekarnik ręcznikiem papierowym, aby usunąć resztki wilgoci.
Dzięki temu prostemu trikowi Twój piekarnik będzie zawsze czysty, a Ty unikniesz męczącego szorowania. Regularne stosowanie tej metody pozwoli zaoszczędzić czas i sprawi, że piekarnik będzie wyglądał jak nowy.